Vesna Cukrov dosegla zgodovinski preboj na Ustavnem sodišču

Eden odmevnejših primerov, ki jih je Ustavno sodišče obravnavalo v zadnjem času, je zagotovo primer   UKC Maribor. Agencija za varstvo konkurence je leta 2015 namreč izdala odločbo, v kateri je bilo zapisano, da so se tri podjetja kartelno dogovarjala in s tem omejevala ter izkrivljala konkurenco pri razpisu za gradnjo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Na odločbo so se pritožili v podjetju GH Holding, primer pa je v roke dobila strokovnjakinja s področja gospodarskega prava Vesna Cukrov.

S pomočjo njenega obširnega poznavanja zakonov s področja gospodarstva in varstva konkurence je odvetnica Vesna Cukrov uspela dokazati, da odločba agencije ne drži vode in stoji na trhlih tleh brez nobene prave osnove ter da kartelnega dogovarjanja v primeru UKC Maribor ni bilo. Vesna Cukrov je torej izpodbila odmevno odločbo agencije, s katero je slednja iz razpisa izločila tri podjetja, ki so se prijavila za gradnjo UKC Maribor. Zagrožena jim je bila tudi visoka kazen, in sicer v višini deset odstotkov letnega prihodka.

Takratni minister za zdravje Tomaž Gantar je bil tisti, ki je na Agencijo za varstvo konkurence prijavil sum kartelnega dogovarjanja. V podjetju GH Holding so se na to takrat nemudoma odzvali tako, da so zavrnili vse očitke in sume glede kartelnega dogovarjanja ter to označili za mokre sanje. Prvi mož holdinga Blaž Miklavčič je tedaj izjavil, da podjetje ni moglo prepričati evropske gradbene multinacionalke Strabag v umik ponudbe. Spomnil in poudaril je tudi, da je zahtevane reference oziroma pogoje za prijavo na razpis za gradnjo izpolnjevalo okrog sto slovenskih podjetij. K sreči se je z njihovim primerom ukvarjala prav Vesna Cukrov, ki je poskrbela za to, da je resnica vendarle priplavala na dan. Ob tem je poudarila, da ima agencija očitno velik vpliv na gospodarski trg in družbe v Sloveniji, kljub temu, da so njeni dokazni standardi izjemno nizki in vprašljivi.