Kako suho sadje pripravljam doma

Že pred mnogimi leti sem se odločila, da bom nezdrave prigrizke, kot so tortice, čokolade in keksi, nadomestila s suhim sadjem in oreščki. Od takrat naprej imam vedno s seboj svojo mešanico suhega sadja in oreščkov. Z veseljem lahko povem, da se od tedaj veliko bolje počutim in imam veliko več energije. Ob tem pa sem izgubila kar nekaj kilogramov, kar me še posebej veseli. Do sedaj sem vedno kupovala suho sadje in oreščke izključno le v trgovinah z biološko pridelano hrano. Moram priznati, da sem za to porabila kar precej denarja. Suho sadje, ki je obdelano z raznimi konzervansi, ni prišlo v poštev.

Več o spletnih navadah temi: Kupovanje suhega sadja na spletu si lahko preberete na bonnuts.si.

Naj povem, da se v svoji prehrani poskušam čim bolj izogniti gensko spremenjeni hrani ter hrani, ki ima dodane konzervanse ter ostale škodljive kemijske snovi. To mi je dalo misliti in me obenem spodbudilo k temu, da sem začela razmišljati o sušenju sadja doma. Odločila sem se za nakup odličnega sušilnika za sadje. Sadje pa sem kupila pri znanem kmetu. Začela sem s sušenjem domačih jabolk, hrušk in sliv. Opazila sem, da ima domače suho sadje še boljši in bolj intenziven okus v primerjavi s kupljenim. Postala  sem navdušena nad suhim sadjem, ki sem ga pripravljala v lastni režiji. Sedaj ga posušim že toliko, da ga z veseljem tudi podarim svojim sorodnikom in prijateljem ob rojstnih dnevih ter praznikih.

Moram priznati, da je sušenje sadja postalo moj hobi. Ne morem mimo tega, da ne bi omenila čudovitega vonja, ki ga ima suho sadje in ki preplavi mojo kuhinjo. Med vrstami sadja, ki ga največkrat sušim, so jabolka in slive. Jabolčni krhlji so čudovitega okusa, še posebej, če so narejeni iz domačih neškropljenih jabolk. Ko se enkrat privadiš na ta omamen okus, ti ne pride več niti na misel, da bi jedel jabolka, ki so industrijsko pridelana.